Teken Tablets

Ben je opzoek naar een teken tablet en vraag je je af wat ik door de jaren heen heb gebruikt? Hieronder geef ik je mijn ervaringen en tips. Mocht je nou via de linkjes je aankopen doen, dan is dat heel fijn. Het kost jou verder niets, maar ik krijg er een kleine vergoeding voor (affiliatie, zie je geen linken staan? Check dan je addblocker en deactiveer deze voor deze pagina/site).

Teken Tablet Beginner

Ik begon mijn illustratie avontuur met een wacom intuos. Een prima beginnerstablet wanneer je niet op een scherm hoeft te tekenen. Je tekent en kijkt ondertussen op je beeldschermen. Het is even wennen, maar ik vond het om mee te beginnen prima te doen (daarvoor tekende ik met de muis). De versie die ik had, bestaat inmiddels niet meer, maar de nieuwere versies zijn deze:

Wacom Intuos Medium

Wacom Intuos Pro Small

Wacom Intuos Pro Medium

Ik zou zelf niet voor de small optie gaan, omdat het wel fijn is om een beetje natuurlijke tekenbewegingen te kunnen maken. Maar mocht je eigenlijk amper met pen/potloodstreken werken en vooral tools gebruiken, dan is de kleine variant wellicht voldoende voor je. De Pro is duurder, maar wel een stuk drukgevoeliger (en preciezer) dan de normale intuos. Zelf heb ik nooit de pro gehad, maar enkel de normale. Je merkt wel verschil tussen de twee, maar om echt mee te beginnen was voor mij de intuos medium voldoende. Ik heb er jarenlang plezier van gehad.

Teken Tablet met scherm

Mijn eerste grote upgrade was van een tablet zonder scherm, naar een tablet met scherm. Mijn vaste PC is mijn basis werkplek en voor mij hoefde een tekentablet niet makkelijk mee te nemen te zijn. Die heeft gewoon een vaste plaats. Ik heb heel erg zitten zoeken naar enerzijds een betaalbare optie, anderzijds een optie die wel kwalitatief goed genoeg was.

Ik ben fan van Wacom en ik ben een beetje een gewoontedier, dus wilde bij Wacom blijven. Voor mij werd het de Cintiq 13HD Touch. (Al had ik net zo goed de niet touch versie kunnen kopen, want ik heb die functie amper gebruikt. Ik doe alles met de stylus en mijn toetsenbord).

Het beeldscherm is niet de allerhoogste kwaliteit, maar daardoor was het voor mij wel een betaalbare optie. En voor de doeleinden waarvoor ik het wilde gebruiken, voldeed het prima. De opvolger die vandaag de dag verkrijgbaar is, is de  Wacom Cintiq 16.

Wacom Cintiq 16 – Tekentablet – 15.6 inch – Zwart

Groter Teken Tablet

Toen mijn Contiq 13HD Touch na 7 jaar overleed, ben ik overgestapt naar de Wacom Cintiq 22 - Tekentablet - 21.5 inch – Zwart. Een grote jongen kan ik je zeggen, maar voor mij ideaal. Hoewel de 13HD voldeed, had ik behoefte aan een iets groter werkoppervlak. Ook deze tablet is geen 4k beeldscherm, maar daardoor is deze een stuk beter betaalbaar dan vele andere. Je hebt ook geen ingebouwde computer en moet hem koppelen aan je pc. Ik heb een vaste pc als basis, dus voor mij is dit een prima optie.

Ik vind het een heel fijn apparaat. Hij is snel, werkt secuur en het werkoppervlak is voor mij precies genoeg dat ik makkelijk overzicht heb van het project en de illustratie waaraan ik werk. Het is wel een groter apparaat, dus je moet wel echt ruimte maken/hebben om hem kwijt te kunnen.

Wacom Cintiq 22 – Tekentablet – 21.5 inch – Zwart

Ik hoop dat deze informatie helpend is wanneer je zoekende bent naar een teken tablet. Teken tablets zijn heel persoonlijk. Zoals eerder geschreven, ik ben tevreden over Wacom en ben echt een gewoontedier (zeker wanneer ik een merk fijn vind!). Ik heb nooit de switch gemaakt naar een ander merk of bijvoorbeeld een Aplle Ipad. Ik weet dat er ook veel mensen zijn die dat helemaal geweldig vinden. Ik vind Apple vooral fijn als Iphone en Macbook, maar Wacom is toch echt mijn go to merk voor tekentablets.

Magische Groet,

Digitaal Tekenen en Ontwerpen - Tekentablet SBDC
Cintiq 13HD Touch - Tekentablet - Illustrator Veelgebruikte Materialen
Cintiq Wacom Tekentablet SBDC Illustrator Tips en Veelgebruikte Materialen

© SB Designs Creations