Krachtdieren Betekenis

Krachtdieren of totemdieren, ook wel spirit animals genoemd, zijn dieren die in de spirituele wereld worden gezien als gidsen of helpers voor individuen. Ze beschermen, begeleiden en geven inzichten. Ze worden vaak geassocieerd met specifieke eigenschappen of krachten, zoals moed, wijsheid, kracht, intuïtie en creativiteit. Ieder dier heeft zo z’n eigen spirituele betekenis. Mensen kunnen zich bijvoorbeeld verbinden met hun krachtdier door middel van een meditatie of visualisatie.

Het is belangrijk op te merken dat krachtdieren niet letterlijk moeten worden geïnterpreteerd als fysieke dieren, maar eerder als symbolische manifestaties van krachten en eigenschappen die in onszelf en onze omgeving aanwezig zijn. Het kan een krachtige manier zijn om onze relatie met de natuur en onze eigen innerlijke wereld te verkennen en te versterken.


☽ Fret ☾

Intelligentie • Speelsheid • Vindingrijkheid

Als je het met fretten eigenaren hebt over hun huisdieren, hoor je vaak de volgende uitspraak; honden hebben een baas, katten hebben bedienden en fretten hebben een oppas. Fretten zijn onwijs nieuwsgierig. Zelfs zo nieuwsgierig dat hun nieuwsgierigheid ze nogal eens in lastige situaties kan brengen. Desalniettemin zijn ze mega vindingrijk. Lukt hun plan niet via weg A, dan proberen ze B, C, D, E, enz. Een fret is vastberaden en volhoudend. Ze zijn slim en weten overal de fun in te vinden. Ben je iets kwijt in een huis waar een fret woont? Dan heeft de fret het waarschijnlijk gejat en verstopt. Een fret is speels en heeft hoge energieke pieken. Ze houden van gezelschap en blijven dichtbij zichzelf. Met een fret is het nooit saai, ze maken plezier in het leven, dat staat voorop.

Op spiritueel niveau staat een fret voor intelligentie, speelsheid en vindingrijkheid. Een fret als spirit animal kan je helpen om de serieusheid van het leven wat losser te laten. Om je, binnen verantwoordelijke kaders, (opnieuw) te verbinden met je innerlijke kind en om plezier te omarmen. Eveneens kunnen fretten helpen wanneer je vastzit. Of dit nu een duidelijk probleem betreft of een vaag gevoel, het fret krachtdier kan je helpen om vanuit nieuwe en slimme invalshoeken een gevoel of probleem te benaderen.

Affirmaties:

 • "Omarm je innerlijke kind en maak plezier."

 

 


☽ Hert ☾

Elegantie • Geestelijke rijkdom • Groeikracht

Herten komen in vrijwel ieder land voor. Er zijn zo 32 verschillende soorten waarvan de eland de grootste is. In het wild leeft dit dier nog in het koude noorden van Noord-Amerika, Europa en Azië. Herten zijn snel en wendbaar en kunnen hoge sprongen maken. Ieder jaar verliezen hertenbokken hun gewei wat vervolgens weer aangroeit. Ieder jaar een beetje groter.

Het hert is een dier van de ziel en leidt je naar een wereld van geestelijke rijkdom. Hij opent je ogen voor het rijk der fantasie en spirituele werelden. Vanuit een open en oprecht hart brengt het hert je eveneens wijsheid die je groei & ontwikkeling bijstaan. Een hert is waakzaam en zal je helpen je zintuigen op scherp te zetten. Hij zal je in alle voorzichtigheid benaderen en willen helpen mits je intenties vanuit je hart komen. Zo niet? Dan zal het hert je passeren. Ben je oprecht? Dan zal hij je laten zien hoe je vanuit je hart met je ziel in contact kunt komen. Een hert is een statig en elegant dier en deze elegantie zal hij op je overbrengen. Maak verbinding met het hert wanneer je dreiging voelt en extra waakzaam wilt zijn voor gebeurtenissen in je omgeven. Eveneens kan verbinding met het hert helpen om je hart & ziel met elkaar te verbinden en motiveert het de liefdevolle energie, die in ons allen zit, te laten stromen.


☽ Kat ☾

Intuïtie • Magie • Onafhankelijkheid

Een kat staat voor mysterie, magie. onafhankelijkheid en nieuwsgierigheid. Katten zijn mysterieuze dieren die hun eigen weg gaan. Ze zijn sterk verbonden met het bovennatuurlijke en daardoor met de magische kunsten. Ze zijn vrij en vertrouwen op hun eigen kunnen. Kat spirit daagt je uit om te vertrouwen op je eigen kracht en niet bang te zijn je eigen pad te bewandelen.

Er ligt mysterie & avontuur op de paden die afwijken van het pad van de menigte, wees niet bang alleen te lopen. Het is wanneer we alleen lopen, dat we het meeste leren over onszelf en het leven. En terwijl je stapje voor stapje je pad bewandeld, kom je vanzelf nieuwe mensen tegen die dezelfde kant op willen en naast je komen lopen.


☽ Leeuw ☾

Kracht • Leiderschap • Moed

De leeuw, koning van de dieren, staat symbool voor innerlijke kracht en moed. Als krachtdier kan de leeuw je helpen om meer vertrouwen te krijgen in je eigen kracht en om obstakels in je leven te overwinnen. Angst is de grootste moordenaar van dromen. Een leeuw laat zich niet leiden door angst, maar staat op en kijkt angst recht in de ogen.

De leeuw staat eveneens bekend om zijn leiderschap en dominantie. Als krachtdier kan de leeuw je helpen om je eigen leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen en om anderen te inspireren. Jij, met al je unieke eigenschappen en kwaliteiten, mag jezelf laten zien. Brul, en claim je plek!


☽ Libelle ☾

De libelle staat voor transformatie & aanpassingsvermogen. Met vleugels die lijken op de vleugels van elfjes vliegen ze snel en wendbaar door de lucht. Wanneer de libelle zich als krachtdier aan je toont, wordt je uitgenodigd om te transformeren, nieuwe stappen te zetten en te evolueren. Meestal zitten we vastgeroest in oude patronen of zijn we bang om het bekende los te laten voor iets nieuws. Libelle vraagt je om mee te gaan in de verandering, met een metamorfose als gevolg.


☽ Mot ☾

Dankbaarheid • Schaduwwerk • Transformatie

Een mot wordt ook wel een nachtvlinder genoemd. Het verschil tussen een mot en een vlinder is soms lastig te beschrijven. Motten behoren tot de insectengroep Lepidoptera. Vlinders behoren tot de groep Heterocera. Zowel fysiek als in gedrag zijn er grote verschillen tussen de twee.

De makkelijkste methode om te bepalen of het dier een mot of een vlinder is, is op basis van de voelsprieten. De voelsprieten van een vlinder zijn smal en gebogen met een soort bolletje aan het einde. De voelsprieten van een mot zijn veerachtig en hebben gerafelde eindes. Er zijn meer dan 160.000 motsoorten. De bekendste en meest opvallende motsoorten zijn de atlasvlinder (grootste mot ter wereld), de white witch moth (langste spanwijdte) en de maanvlinder (luna moth).

Motten staan, net als vlinders, symbool voor transformatie. In tegenstelling tot vlinders, leggen ze meer de focus op de schaduwzijde, omdat motten ’s nachts actief zijn. Schaduw staat daarbij niet in verband met slecht of duister. Het betekent enerzijds dat motten meer aandacht vragen voor de transformaties in onszelf. Het focust zich op het naar binnen keren in je jezelf en om vanuit jezelf transformatie te omarmen en te accepteren. Anderzijds vraagt het mot krachtdier aandacht voor alles waar je nu al van houdt en waar je nu al dankbaar voor kunt zijn.

We kunnen soms erg naar verandering verlangen. Bijvoorbeeld naar bepaalde materialistische zaken, naar vrijheid of naar verbetering (wanneer je even niet lekker in je vel zit of ziek bent). Mot vraagt je niet om tegen verandering te zijn, integendeel! Mot vraagt je alleen om daarbij niet uit het oog te verliezen wat je hebt in het hier en nu.

Eveneens als het gaat over jezelf. Het is prima als je jezelf wil veranderen, nieuwe dingen wil leren, gezonder wil leven of persoonlijke groei wil nastreven. Maar laat het geen eis zijn om daarna pas van jezelf te houden. Er is nu al meer dan genoeg om van jezelf te houden. Je bent genoeg! Verlies deze elementen niet uit het oog in de wens naar verandering.

Affirmaties:

 • “Omarm je innerlijke transformatie en blijf van jezelf houden.”

☽ Olifant ☾

Bescherming • Familiegeluk • Stabiliteit

Affirmaties:

 • “Je bent tot grootste dingen in staat.”

☽ Orka ☾

Bescherming • Empathie • Gemeenschap

De orka, ook wel bekend als de "killer whale", is een van de meest opvallende en fascinerende zeezoogdieren ter wereld. Ze behoren tot de dolfijnenfamilie en hebben een opvallend zwart-witte kleuring. Ze hebben een gestroomlijnd lichaam, een opvallende dorsale vin en krachtige zwemvinnen die hen helpen om met grote snelheid door het water te bewegen. Ze leven in alle oceanen van de wereld, van de Arctische tot de Antarctische wateren. Orka's leven in hechte sociale groepen die bestaan uit familieleden. Ze worden beschouwd als een van de meest intelligente dieren in de oceaan. Zo vertonen ze geavanceerd probleemoplossend gedrag, leren ze snel nieuwe vaardigheden en kennen ze culturele tradities binnen hun familiegroep.

 

Orka-Krachtdieren-Killer Whale-Spirit-Animals-Thema-Producten-SBDesignsCreations copy

☽ Pauw ☾

Bewustzijn • Schoonheid • Zelfliefde

De pauw is een prachtige vogel vol schoonheid en trots. Misschien zelfs wel een tikkeltje arrogant met z’n indrukwekkende verenkleed. Wanneer de pauw zich aan je toont, is dit een uitnodiging om je schoonheid met zelfvertrouwen en vanuit integriteit te laten schijnen. Niet alleen uiterlijke schoonheid, maar juist ook je innerlijke schoonheid. De schoonheid van je gedachten, je emoties, je ideeën en intelligentie. Echte schoonheid kan niet zonder een mooi hart.

De pauw is trots, erkent z’n schoonheid en is niet bang deze met de wereld te delen. Daarmee staat de pauw ook symbool voor integriteit en zelfliefde. Durf te staan in je eigen kracht en wees niet bang deze te tonen. Zolang je acties kloppen met wat je vanbinnen voelt, volg je het pad van de pauw.

De staart van de pauw is bedekt met vele ‘ogen’, wat symboliseert dat de pauw overzicht heeft. De pauw is zich bewust van zichzelf en z’n omgeving. Dit maakt dat de pauw weloverwogen keuzes kan maken op het gebied van liefde en bescherming. Een pauw is niet bang z’n grenzen te verdedigen en aan te vallen wanneer nodig.

De pauw nodigt je uit om vanuit een integere motivatie in je kracht te staan en met jouw schoonheid de wereld een betere plek te maken.

Pauw-Krachtdieren-Peacock-Spirit-Animals-Thema-Producten-SBDesignsCreations

☽ Poolvos ☾

Aanpassingsvermogen • Slimheid • Verdraagzaamheid

Snelheid van denken en handelen, dat is één van de kwaliteiten van de vos. Een vos is slim en kan situaties razendsnel inschatten en gepaste actie ondernemen. Dat ze slim zijn en hun wijsheid goed kunnen toepassen, komt ook naar voren in de uitspraak 'zo sluw en slim als een vos'. In veel verhalen wordt een vos weerspiegeld als slecht. Sluwheid wordt gelinkt aan dat ze sneaky kunnen zijn en alleen aan zichzelf denken. Maar is een dier, dat probeert te overleven in de natuur, echt te bestempelen als slecht? Vossen hebben een geweldig talent voor het aanpassen aan en in situaties.

De poolvos is een vossensoort die met name op de toendra leven. De kleur van de vacht varieert. In de zomer is het dier meestal grijsachtig bruin, in de winter wit. Er zijn ook rookkleurige grijze dieren, die blauwvossen worden genoemd. Poolvossen kunnen tot wel -50°C overleven. Ze leven in kleine groepen en zijn sociaal en verdraagzaam tegenover andere dieren in hun territorium. Om de winter door te komen maken ze een inschatting van hun voedsel en bewaren ze overtollig eten voor perioden van schaarste. De poolvos als krachtdier geeft je alle eigenschappen van de vos in het algemeen, met een aanvulling van de eigenschap 'verdraagzaamheid'.

Affirmaties:

 • "Omarm diversiteit en waardeer de unieke bijdragen van anderen."
 • "Verdraagzaamheid is een kracht; koester de verschillen die ons verbinden."
 • “Vertrouw dat je aanpassingsvermogen, slimheid en wijsheid je leiden.”

 


☽ Raaf ☾

Raven zijn bijzondere krachtdieren. De raaf staat voor innerlijke reizen, dromen, magie en metamorfose. Hij leert je dingen scherp te zien. Met deze vogel als je krachtdier zal je uitblinken in de magische kunsten.


☽ Reuzenpanda ☾

Balans • Eenvoud • Geduld 

De reuzenpanda, ook wel panda, pandabeer of bamboebeer is een zoogdier dat behoort tot de beren.

De panda is een symbool van harmonie en evenwicht. Balans tussen wit en zwart, geven en nemen, actie en rust. Het leven is een dans waarin we onze weg mogen vinden. Door het vinden van de juiste balans, kunnen we op de stroming meebewegen.

De panda leidt een eenvoudig bestaan, lijkt zich van niets en niemand iets aan te trekken en doet lekker z'n eigen ding. Geluk zit in de kleine dingen en dat is een boodschap die de panda met ons deelt.

Reuzenpanda-Krachtdieren-Giant Panda-Spirit-Animals-Thema-Producten-SBDesignsCreations

☽ Spin ☾

Creatie • Dromen • Schaduwwerk 

Zoals de spin zelf z’n webben maakt, staat de spin symbool voor oneindige mogelijkheden van creatie. Net als de spin weven wij zelf het web van ons lot en zijn we in staat onze dromen te manifesteren. Zo creëren we onze eigen realiteit.

Affirmaties:

 • "Je creëert en bewaakt je eigen lot."
 • "Laat je dromen je realiteit creëeren."

☽ Uil ☾

Magie • Spiritualiteit • Wijsheid 

De uil is een mysterieus dier die staat voor wijsheid, diepe verbindingen en helderziendheid/magie. In veel culturen wordt dit dier ook wel ‘nachtarend’ of ‘kat met vleugels’ genoemd en daardoor nogal eens gevreesd en in verbinding gebracht met alles wat ‘duister’ is. Een uil kan geruisloos vliegen en leeft met name in de schemering en nacht (dit kun je zien aan de ogen). Het dier kan z’n omgeving goed in zich opnemen en doorziet elementen van illusie en leugens.

Doordat de uil verbonden is aan de nacht, wordt deze ook verbonden aan maanmagie. Eveneens wordt de uil in verband gebracht met astrale projectie. Een uil is een vrij dier die z’n vleugels maar hoeft te spreiden om veel bewegingsvrijheid te ervaren. Uil verbindt je met de wijsheid die ligt in jezelf of geeft je handvaten om aan de wijsheid te komen, die je momenteel zoekt. De uil neemt je mee op reis naar de waarheid, maar ook naar de diepe gedachten en verbindingen van het leven en je eigen ziel.

Affirmaties:

 • “Keer naar binnen om je wijsheid en magie te versterken.”
 • “Wees niet bang voor de duisternis; je draagt het licht met je mee.”

☽ Vleermuis ☾

Bewustzijn • Schaduwwerk • Verandering 

Waar ze zich overdag verschuilen in grotten en donkere plekken, komen ze tevoorschijn zodra de nacht valt. Wanneer het donker is, vliegen ze actief en vol energie door de lucht. Dankzij hun sonartechniek ontwijken ze bomen met gemak en kunnen ze jagen als de beste. Ze zenden hoge geluiden uit en uit de echo die terugkomt, weten ze precies waar objecten op de weg staan en waar hun prooi zich bevindt. Vleermuizen zijn de enigste zoogdieren die kunnen vliegen.

Als krachtdier vraagt de vleermuis ons om onze angsten onder ogen te komen. Om de duisternis aan te kijken en ons bewust te worden van wat we in onszelf proberen weg te duwen en te vergeten. Verandering is eng, maar door bewust te worden van onze donkere kanten, kunnen we via schaduwwerk deze blokkades uit de weg helpen, met verandering tot gevolg.

 

 


☽ Vos ☾

Aanpassingsvermogen • Slimheid • Wijsheid

Snelheid van denken en handelen, dat is één van de kwaliteiten van de vos. Een vos is slim en kan situaties razendsnel inschatten en gepaste actie ondernemen. Dat ze slim zijn en hun wijsheid goed kunnen toepassen, komt ook naar voren in de uitspraak 'zo sluw en slim als een vos'. In veel verhalen wordt een vos weerspiegeld als slecht. Sluwheid wordt gelinkt aan dat ze sneaky kunnen zijn en alleen aan zichzelf denken. Maar is een dier, dat probeert te overleven in de natuur, echt te bestempelen als slecht? Vossen hebben een geweldig talent voor het aanpassen aan en in situaties. De vos als krachtdier kan je helpen de juiste weg te vinden in nieuwe en onbekende situaties.

Affirmaties:

 • “Vertrouw dat je aanpassingsvermogen, slimheid en wijsheid je leiden.”

☽ Wolf ☾

De wolf is een symbool van vrijheid, instinct en innerlijke kracht. De wolf is sterk gelinkt aan intuïtie en intelligentie. Eveneens brengt de wolf je in verbinding met de natuur. Wolven zijn niet bang om alleen te staan en hun eigen weg te vinden, maar eveneens zijn ze sociaal en hebben ze een sterke binding met hun roedel. Wolven kennen verantwoordelijkheidsgevoel en zijn integer. Daarnaast vraagt de wolf je om de vreugde van de kleine dingen in het leven te omarmen. Het leven heeft genoeg serieuze aspecten, daarbinnen moet ook genoeg ruimte zijn voor 'even gek doen' en fun.


☽ Zeepaard ☾

Plezier • Teamwerk • Vruchtbaarheid

Het zeepaardje staat als krachtdier voor trouw, moed, gevoel en samenwerking. Eveneens staat het zeepaardje voor plezier. Wanneer het zeepaardje zich aan je toont (in dromen) word je gevraagd naar je emoties te kijken en te ontdekken welke factoren in jouw leven bijdragen aan plezier. Veel mensen bestaan/leven, maar er is een portie moed en vertrouwen nodig, om je leven te omarmen en alles eruit te halen wat erin zit. Los daarvan geeft een zeepaardje regelmatig nakomelingen en wordt daardoor ook gelinkt aan vruchtbaarheid.


© SB Designs (Creations) | Op deze teksten berust copyright; don’t steal!