Om ervoor te zorgen dat edelstenen hun werking blijven houden, dienen ze regelmatig gereinigd en/of opgeladen te worden. Edelstenen absorberen energie vanuit de omgeving, waaronder ook negatieve energie. Met reinigen wordt de edelsteen van deze energie ontladen. Bij opladen wordt de steen opgeladen met nieuwe/positieve energie. Edelstenen kunnen op verschillende manieren opgeladen en gereinigd worden.


Edelstenen reinigen:

 • Aarde
 • Amethist
 • Hematiet
 • Salie / Kruiden
 • Seleniet
 • Stromend water
 • Wierook

Aarde
Je kunt een steen voor een dag begraven in de aarde en op die manier de aarde de steen laten ontladen. Soms kan het wel handig zijn om een aanwijzing neer te leggen op de plek waar je de steen hebt begraven (in het kader van 'ik onthoud wel waar ik het heb begraven).

Amethist
Met Amethist kun je andere edelstenen reinigen en opladen, omdat de (energie)trillingen van amethist negatieve energie neutraliseert. Let daarbij wel op dat je niet een steen door amethist laat reinigen die qua energie heet anders is, want dan kunnen de energieën met elkaar botsen. Je kunt een edelsteen een nacht in een cluster van Amethist leggen(of als je erover beschikt een amethist geode) om de steen te laten reinigen en opladen. vergeet niet om na afloop de amethist zelf te reinigen.

Hematiet
Een veilige methode voor het ontladen van edelstenen is om ze voor een nacht in een bakje met kleine hematiet steentjes te leggen. Hematiet ontlaadt vervolgens de steen in kwestie. Zelf is hematiet in principe een zelfreinigende steen, maar als je echt het gevoel hebt dat de steen toch ontladen moet worden, kun je de steentjes reinigen door ze onder stromend lauw water te houden. Let wel op dat je de steentjes vervolgens heel goed afdroogt, anders kunnen ze gaan roesten.

Salie / Reinigende kruiden
Vergelijkbaar met de wierook methode, kun je (reinigende) kruiden smudgen en de stenen reinigen door ze door de rook te halen. Deze methode werkt nog effectiever wanneer je tegelijkertijd je intenties/gedachten richt op het feit dat je de stenen gereinigd wil hebben (terwijl je de stenen door de rook haalt).

Seleniet
Een gipskristal die van zichzelf een zachte energie heeft die zowel een reinigende als opladende werking heeft. Leg een steen die je wil ontladen en opladen voor een nacht tegen een seleniet steen aan.

Stromend water
Houd de steen onder stromend water en laat zo alle negatieve energie afvoeren. Idealistisch gezien heb ik de voorkeur voor een stromend beekje, maar praktisch gezien werkt een kraan evengoed. Qua duur? Doe dit gewoon lekker op gevoel. Let op, niet alle stenen kunnen op deze manier worden gereinigd!

Wierook
Persoonlijk één van mijn favoriete manieren om edelstenen te reinigen. Brand wierook en reinig de steen door deze door de rook te halen. Mijn persoonlijke voorkeur voor cleansing wierook gaat altijd uit naar sandalwood (sandelhout). Deze methode werkt nog effectiever wanneer je tegelijkertijd je intenties/gedachten richt op het feit dat je de stenen gereinigd wil hebben (terwijl je de stenen door de rook haalt).


Edelstenen opladen:

 • Amethist
 • Bergkristal
 • Maanlicht
 • Seleniet
 • Zonlicht

Amethist
Met Amethist kun je andere edelstenen reinigen en opladen, omdat de (energie)trillingen van amethist negatieve energie neutraliseert. Let daarbij wel op dat je niet een steen door amethist laat reinigen die qua energie heet anders is, want dan kunnen de energieën met elkaar botsen. Je kunt een edelsteen een nacht in een cluster van Amethist leggen(of als je erover beschikt een amethist geode) om de steen te laten reinigen en opladen. vergeet niet om na afloop de amethist zelf te reinigen.

Bergkristal
Door bergkristal tegen andere stenen aan te leggen, kan bergkristal andere edelstenen reinigen en opladen. Eveneens kun je een bedje maken met Bergkristalsplit en daar de edelsteen in leggen. Bergkristal zelf kan op alle manieren worden gereinigd en kun je het beste opladen in de zon.

Maanlicht
Het maanlicht kan goed worden gebruikt om edelstenen op te laden. Zeker de volle maan heeft een sterke energie. Je kunt de stenen buiten leggen, maar ook gewoon achter het raam in de vensterbank.

Seleniet
Een gipskristal die van zichzelf een zachte energie heeft die zowel een reinigende als opladende werking heeft. Leg een steen die je wil ontladen en opladen voor een nacht tegen een seleniet steen aan.

Zonlicht
Door stenen in (direct) zonlicht te leggen, kun je ze opladen met de energie van de zon. Let welk op, lang niet alle stenen kunnen tegen zonlicht. Sommige stenen kunnen verkleuren! Wat in dat geval mogelijk is; laat een bergkristal op met zonlicht. Gebruik vervolgens de bergkristal om andere stenen mee op te laden door ze tegen elkaar aan te leggen.


Type Edelsteen

Niet alle edelstenen kunnen, vanwege hun materiaal en samenstelling, op alle manieren worden opgeladen en gereinigd. Hieronder een overzicht. Waar eveneens rekening mee gehouden dient te worden, zijn de verdere materialen bij de edelsteen. Ik verwerk veel edelstenen in mijn sieraden en voor alle sieraden geldt (zeker sieraden met marmer glas-stenen); vermijdt fel zonlicht en water. Ook voor verdere accessoires en (huis)decoratie waarin edelstenen zijn verwerkt, dient rekening te worden houden met de rest van het materiaal waar de edelsteen aan verbonden is. Een veilige manier waarop deze items kunnen worden gereinigd is met wierook.

Amethist Reinigen en Opladen

Amethist

Amethist neemt negatieve energie op uit de omgeving en zal zo nu en dan gereinigd/ontladen moeten worden. Voor amethist geldt; oppassen met zonlicht. Door fel zonlicht kan de paarse kleur van amethist verbleken. Een nacht in de volle maan is een beter alternatief.

Agaat

Agaat kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Ammoniet

Ammoniet kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Amazoniet

Amazoniet kan niet heel goed tegen water, reinigen met water wordt daarom afgeraden.

Angeliet

Angeliet kan niet tegen water, reinigen met water is geen goed idee.

Apatiet

Apatiet kan niet tegen water, reinigen met water is geen goed idee.

Aquamarijn

Voor aquamarijn geldt; oppassen met zonlicht. Door fel zonlicht kan de blauwe kleur van aquamarijn verbleken. Een nacht in de volle maan is een beter alternatief.

Aura Kwarts

Aura kwartsen zijn kwetsbaar. Het is beter om (fel) zonlicht en water te vermijden. Kies liever een andere manier om deze steen op te laden of te reinigen.

Aventurijn

Aventurijn kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Bergkristal Opladen en Reinigen

Bergkristal

De beste manier om bergkristal op te laden is met zonlicht. De beste manier om bergkristal te ontladen/ontdoen van energie is onder stromend water.

Calciet

Calciet kan niet heel goed tegen water, reinigen met water wordt daarom afgeraden.

Carneool

Carneool kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Celestien

Het is beter om (fel) zonlicht en water te vermijden. Kies liever een andere manier om deze steen op te laden of te reinigen.

Chalcedoon

Chalcedoon kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Charoïet

Charoïet kan niet heel goed tegen water, reinigen met water wordt daarom afgeraden.

Citrien

Citrien kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Dalmatiër Jaspis

Dalmatiër Jaspis kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Epidoot

Epidoot kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Fluoriet

Voor fluorietgeldt; oppassen met zonlicht. Door fel zonlicht kan de kleur van fluoriet verbleken. Een nacht in de volle maan is een beter alternatief.

Granaat

Granaat kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Groene Maansteen Reinigen en Opladen

Groene Maansteen

Groene Maansteen is een zacht steensoort. Het is beter om (fel) zonlicht en water te vermijden. Kies liever een andere manier om deze steen op te laden of te reinigen. De beste manier om deze steen op te laden is een nachtje in maanlicht leggen (kan ook vanachter het raam in de vensterbank).

Groene Opaal

Het is beter om (fel) zonlicht en water te vermijden. Kies liever een andere manier om deze steen op te laden of te reinigen.

Heliotroop (bloedsteen)

Heliotroop (bloedsteen) kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Hematiet

Indien hematiet met water in aanraking is gekomen, dient de steen goed afgedroogd te worden.

Hematietkwarts

Hematietkwarts kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Howliet

Howliet kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Jade

Jade kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Jaspis

Jaspis stenen kunnen op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Kabamba Jaspis

Kabamba Jaspis kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Kyaniet

Het is beter om deze steen niet onder hard stromend water te reinigen.

Labradoriet

Labradoriet kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Lapis Lazuli Reinigen en Opladen

Lapis Lazuli

Angeliet kan niet tegen water, reinigen met water is geen goed idee.

Larimar

Het is beter om zonlicht en water te vermijden. Kies liever een andere manier om deze steen op te laden of te reinigen.

Lepidoliet

Lepidoliet kan niet heel goed tegen water, reinigen met water wordt daarom afgeraden.

Luiaard Jaspis

Luiaard Jaspis stenen kunnen op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Maansteen

Maansteen is een zacht steensoort. Het is beter om (fel) zonlicht en water te vermijden. Kies liever een andere manier om deze steen op te laden of te reinigen.

Mahonie Obsidiaan

Mahonie Obsidiaan kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Malachiet

Het is beter om zonlicht en water te vermijden. Kies liever een andere manier om deze steen op te laden of te reinigen. Het is wel raadzaam om malachiet regelmatig te reinigen, omdat deze steen veel negatieve energie absorbeert.

Mokaiet (Australische Jaspis)

Mokaiet (Australische Jaspis) kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Oceaan Jaspis

Oceaan Jaspis kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Onyx

Onyx kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Opaliet

Voor opaliet geldt; oppassen met zonlicht. Door (fel) zonlicht kan opaliet verkleuren.

Polychroom Jaspis

Polychroom Jaspis kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Pyriet

Voorzichtigheid met water wordt geadviseerd, omdat pyriet bij contact met (veel) water kan roesten.

Regenboog Maansteen

Regenboog Maansteen is een zacht steensoort. Het is beter om (fel) zonlicht en water te vermijden. Kies liever een andere manier om deze steen op te laden of te reinigen. De beste manier om deze steen op te laden is een nachtje in maanlicht leggen (kan ook vanachter het raam in de vensterbank).

Rhodoniet

Rhodoniet kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Rode Jaspis

Rode Jaspis kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Rookkwarts

Pas op met zonlicht. Rookkwarts kan onder (fel) zonlicht verkleuren.

Rozenkwarts

Pas op met zonlicht. Rozenkwarts kan onder (fel) zonlicht verkleuren.

Roze Toermalijn

Pas op met zonlicht. Roze Toermalijn kan onder (fel) zonlicht verkleuren.

Rutielkwarts

Rutielkwarts kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Seleniet

Seleniet kan niet tegen water (het is een gipskristal), reinigen met water is geen goed idee.

Septarie

Septarie kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Slangen Jaspis

Slangen Jaspis kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Smaragd

Smaragd kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Sneeuwvlok Obsidiaan

Sneeuwvlok Obsidiaan kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Sodaliet

Sodaliet kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Tijgerijzer

Tijgerijzer kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Tijgeroog

Tijgeroog kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Turkoois

Turkoois heeft een poreuze structuur. Het is beter om (fel) zonlicht en water te vermijden. Kies liever een andere manier om deze steen op te laden of te reinigen.

Unakiet

Unakiet kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Valkenoog (blauwe tijgeroog)

Valkenoog kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Versteend Hout

Door versteend hout +- 24 uur in de aarde te stoppen, wordt deze steen gereinigd.

Vuursteen

Vuursteen kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Zonnesteen Reinigen en Opladen

Zonnesteen

Zonnesteen kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.

Zwarte Maansteen

Zwarte Maansteen is een zacht steensoort. Het is beter om (fel) zonlicht en water te vermijden. Kies liever een andere manier om deze steen op te laden of te reinigen. De beste manier om deze steen op te laden is een nachtje in maanlicht leggen (kan ook vanachter het raam in de vensterbank).

Zwarte Toermalijn

Zwarte Toermalijn kan op alle manieren worden gereinigd en opgeladen.