Sieraden Informatie

Een aantal tips om de sieraden zo lang mogelijk mee te laten gaan:

 • De sieraden zijn gecoat en waterafstotend, maar niet waterproof. Doe de sieraden altijd af bij zwemmen, douchen of in bad gaan.
 • Berg de sieraden op in een droge ruimte (niet bewaren in een badkamer) en het liefste buiten het bereik van zonlicht (tegen verkleuringen).
 • Verzilverde en zilveren sieraden zullen uiteindelijk oxideren, ze worden donkerder. Dit is een natuurlijk proces wat niet kan worden tegengegaan. De mate in hoe snel dit proces verloopt is van veel factoren afhankelijk, waaronder de zuurtegraad van je huid, maar ook chemische middelen. Kijk bijvoorbeeld uit met parfum & make-up. Draag bijvoorbeeld geen parfum op de exact dezelfde plek waar je het sieraad draagt.
 • Kijk eveneens uit met schoonmaakmiddelen. Gebruik geen ultrasoon voor de sieraden, gebruik geen schoonmaakmiddelen. Voor het oppoetsen van de sieraden, gebruik alleen een droge zachte doek.

De materialen

Ik werk met verschillende sieraden onderdelen en met verschillende materialen. Bij ieder sieraad staat vermeld bij de specificaties uit welke onderdelen een sieraad bestaat.

Deze materialen kunnen zijn:

 •  Verzilverde onderdelen
  dit zijn onderdelen van een onedel metaal met een laagje zilver eroverheen.
 • 925 Sterling zilveren onderdelen
  Onderdelen die minimaal 92,5% zilver bevatten. De meeste mensen kunnen dit materiaal dragen. RVS oorbellenhaakjes kunnen vrijwel altijd worden vervangen voor sterling zilveren haakjes.
 • RVS/stainless steel onderdelen
  Onderdelen van rvs 304 of 316. Dit is een hoogwaardige kwaliteit rvs, nikkel is minimaal.
 • Aluminium (geanodiseerd) onderdelen
  Het anodiseren van aluminium geeft een oxidelaag aan het aluminium dat krassen en slijtage tegengaat. Onder andere de drakenschubben zijn gemaakt van dit materiaal.
 • Edelstenen/kristallen
  In mijn sieraden gebruik ik verschillende soorten edelstenen. Iedere edelsteensoort heeft eigen materialen en eigen eigenschappen. De edelsteennamen staan vermeld bij de sieraden en ik heb hier een lijstje met eigenschappen & werkingen. Wil je meer weten over een bepaald edelsteen, de samenstellingen en dergelijke, dan luidt mijn advies: ‘Google is your best friend’.
 • Glas & Textuurmaterialen
  Onder andere de marmerstenen zijn gemaakt van glas en ik gebruik verschillende materialen om deze stenen te voorzien van een marmertextuur. Andere materialen van glas zijn bijvoorbeeld kleine (gevulde) flesjes.
 • Klei
  In sommige ontwerpen maak ik gebruik van klei. Dit is een professionele polymeer klei die na afbakken zeer stevig is. Nog steeds blijven sieraden gemaakt van dit materiaal enigszins kwetsbaar. Dit zijn absoluut geen sieraden voor (kleine) kinderen en dienen met enige voorzichtigheid te worden behandeld. Laat deze sieraden niet vallen, gooi ze niet zomaar op een hoop tussen allerlei andere sieraden, enige voorzichtigheid wordt geadviseerd.
 • Natuurlijke materialen & Resin/Hars
  In sommige sieraden gebruik ik natuurlijke materialen. Denk hierbij aan gedroogde (bloem)blaadjes, grassprietjes, bepaalde kruiden etc. Deze zijn veelal gedroogd alvorens ik ze verwerk. Verwerking geschiedt op verschillende manieren, waaronder met hars.

Lood & nikkel

De sieraden die ik maak zijn lood & nikkel veilig. Dit betekent dat er in de buitenste laag van de sieraden geen lood zit en geen of dermate weinig nikkel, dat het geen allergische reactie zou mogen geven. Bij verzilverde onderdelen zal de buitenste laag geen lood of nikkel bevinden, in het hart waar het onedele metaal zich bevindt, kan wel lood of nikkel zitten.

De Rvs/Stainless steel materialen die ik gebruik zijn van hoge kwaliteit. Of rvs 314 of rvs 316. Dit zijn de rvs soorten die het minste nikkel bevatten. Het is dermate weinig nikkel, dat je er geen last van behoort te hebben en valt daarom onder ‘lood en nikkel veilig’. Of je ertegen kunt is volledig afhankelijk van de mate van de nikkel-allergie.

Allergie advies

Het is lastig om te bepalen of iemand tegen bepaalde materialen kan. Ik kan daar helaas ook geen advies over geven. In de jaren tot nu toe heb ik zelfs weleens iemand gezien die een allergische reactie kreeg op 925 sterling zilveren onderdelen. Het beste advies luidt; probeer verschillende materialen uit en test zelf waar je wel of niet tegen kan. Disclaimer: Ik kan geen sieraden terugnemen die gedragen zijn.