Sieraden Informatie

De sieradencollectie van SB Designs Creations bestaat uit eigen ontwerp sieraden, aangevuld met samengestelde ontwerpen van ingekochte onderdelen. De materialen staan bij ieder sieraad vermeld. Hieronder een lijst van alle materialen die voor de sieraden gebruikt kunnen worden.

RVS - Roestvrij/Roestvast Staal

Het basismetaal dat voor alle sieraden wordt gebruikt is Roestvrij Staal (ook wel roestvast staal genoemd). Roestvrij staal komt voor in verschillende graderingen en verschilt per soort dan ook in kwaliteit. Voor sieraden wordt meestal rvs 304 en rvs 316 gebruikt.

925 Sterling zilveren onderdelen

Onderdelen die minimaal 92,5% zilver bevatten. De meeste mensen kunnen dit materiaal dragen. RVS oorbellenhaakjes kunnen vrijwel altijd worden vervangen voor sterling zilveren haakjes.

Aluminium (geanodiseerd) onderdelen

Het anodiseren van aluminium geeft een oxidelaag aan het aluminium dat krassen en slijtage tegengaat. Onder andere de drakenschubben zijn gemaakt van dit materiaal.

(Half)Edelstenen
In mijn sieraden gebruik ik verschillende soorten edelstenen. Meestal verwerk ik edelsteen kralen in de designs. Iedere edelsteensoort heeft eigen materialen en eigen eigenschappen.

Glas & Textuurmaterialen

In de sieradencollectie worden glasstenen verwerkt, die met de hand worden voorzien van texturen en patronen. Eén van de gebruikte textuurtechnieken is de marmertechniek, waarbij met de hand door middel van vloeiende bewegingen, unieke patronen worden gemaakt.

Een aantal tips om de sieraden zo lang mogelijk mee te laten gaan:

 • De sieraden zijn gecoat en waterafstotend, maar niet waterproof. Doe de sieraden altijd af bij zwemmen, douchen of in bad gaan.
 • Berg de sieraden op in een droge ruimte (niet bewaren in een badkamer) en het liefste buiten het bereik van zonlicht (tegen verkleuringen).
 • Verzilverde en zilveren sieraden zullen uiteindelijk oxideren, ze worden donkerder. Dit is een natuurlijk proces wat niet kan worden tegengegaan. De mate in hoe snel dit proces verloopt is van veel factoren afhankelijk, waaronder de zuurtegraad van je huid, maar ook chemische middelen. Kijk bijvoorbeeld uit met parfum & make-up. Draag bijvoorbeeld geen parfum op de exact dezelfde plek waar je het sieraad draagt.
 • Kijk eveneens uit met schoonmaakmiddelen. Gebruik geen ultrasoon voor de sieraden, gebruik geen schoonmaakmiddelen. Voor het oppoetsen van de sieraden, gebruik alleen een droge zachte doek.

De materialen

Ik werk met verschillende sieraden onderdelen en met verschillende materialen. Bij ieder sieraad staat vermeld bij de specificaties uit welke onderdelen een sieraad bestaat.

Deze materialen kunnen zijn:

 •  Verzilverde onderdelen
  dit zijn onderdelen van een onedel metaal met een laagje zilver eroverheen.
 • 925 Sterling zilveren onderdelen
 • RVS/stainless steel onderdelen
  Onderdelen van rvs 304 of 316. Dit is een hoogwaardige kwaliteit rvs, nikkel is minimaal.
 • Klei
  In sommige ontwerpen maak ik gebruik van klei. Dit is een professionele polymeer klei die na afbakken zeer stevig is. Nog steeds blijven sieraden gemaakt van dit materiaal enigszins kwetsbaar. Dit zijn absoluut geen sieraden voor (kleine) kinderen en dienen met enige voorzichtigheid te worden behandeld. Laat deze sieraden niet vallen, gooi ze niet zomaar op een hoop tussen allerlei andere sieraden, enige voorzichtigheid wordt geadviseerd.
 • Natuurlijke materialen & Resin/Hars
  In sommige sieraden gebruik ik natuurlijke materialen. Denk hierbij aan gedroogde (bloem)blaadjes, grassprietjes, bepaalde kruiden etc. Deze zijn veelal gedroogd alvorens ik ze verwerk. Verwerking geschiedt op verschillende manieren, waaronder met hars.

Lood & nikkel

De sieraden die ik maak zijn lood & nikkel veilig. Dit betekent dat er in de buitenste laag van de sieraden geen lood zit en geen of dermate weinig nikkel, dat het geen allergische reactie zou mogen geven. Bij verzilverde onderdelen zal de buitenste laag geen lood of nikkel bevinden, in het hart waar het onedele metaal zich bevindt, kan wel lood of nikkel zitten.

De Rvs/Stainless steel materialen die ik gebruik zijn van hoge kwaliteit. Of rvs 314 of rvs 316. Dit zijn de rvs soorten die het minste nikkel bevatten. Het is dermate weinig nikkel, dat je er geen last van behoort te hebben en valt daarom onder ‘lood en nikkel veilig’. Of je ertegen kunt is volledig afhankelijk van de mate van de nikkel-allergie.

Allergie advies

Het is lastig om te bepalen of iemand tegen bepaalde materialen kan. Ik kan daar helaas ook geen advies over geven. In de jaren tot nu toe heb ik zelfs weleens iemand gezien die een allergische reactie kreeg op 925 sterling zilveren onderdelen. Het beste advies luidt; probeer verschillende materialen uit en test zelf waar je wel of niet tegen kan. Disclaimer: Ik kan geen sieraden terugnemen die gedragen zijn.