Sieraden Informatie

De sieradencollectie van SB Designs Creations bestaat uit eigen ontwerp sieraden, veelal met handgemaakte onderdelen en met de hand samengesteld. Voor de sieraden worden verschillende materialen gebruikt. Bij ieder sieraad staan de materialen vermeld. Wanneer je de sieraden op de juiste manier verzorgt, maximaliseer je de levensduur van je sieraden.

Hieronder een lijst van alle materialen die voor de sieraden gebruikt kunnen worden & wat tips om je sieraden zo lang mogelijk mooi te houden.

Tips om je sieraden zo lang mogelijk mooi te houden:
  • De sieraden zijn gecoat en waterafstotend, maar niet waterproof. Doe de sieraden altijd af bij zwemmen, douchen of in bad gaan.
  • Berg de sieraden op in een droge ruimte (niet bewaren in een badkamer) en het liefste buiten het bereik van zonlicht (tegen verkleuringen).
  • Verzilverde en zilveren sieraden zullen uiteindelijk oxideren, ze worden donkerder. Dit is een natuurlijk proces wat niet kan worden tegengegaan. De mate in hoe snel dit proces verloopt is van veel factoren afhankelijk, waaronder de zuurtegraad van je huid, maar ook chemische middelen. Kijk bijvoorbeeld uit met parfum & make-up. Draag bijvoorbeeld geen parfum op de exact dezelfde plek waar je het sieraad draagt.
  • Kijk eveneens uit met schoonmaakmiddelen. Gebruik geen ultrasoon voor de sieraden, gebruik geen schoonmaakmiddelen. Voor het oppoetsen van de sieraden, gebruik alleen een droge zachte doek.
Keltische Ketting Triquetra Labradoriet SB Designs Creations-2

De materialen van de sieraden

RVS - Roestvrij/Roestvast Staal
Het basismetaal dat voor alle sieraden wordt gebruikt is roestvast staal (in de volksmond ook wel roestvrij staal genoemd). Roestvast staal komt voor in verschillende graderingen en verschilt per soort dan ook in kwaliteit. Voor sieraden wordt meestal rvs 304 en rvs 316 gebruikt. Dit is een rvs soort die van hoogwaardige kwaliteit is en met een minimale hoeveelheid nikkel. Nikkel wordt gebruikt voor de stevigheid, maar bij deze hoge kwaliteit zit in de buitenste laag amper nikkel. in elk geval een hoeveelheid die bij de meeste mensen geen allergische reactie veroorzaakt.

925 Sterling zilveren onderdelen
Onderdelen die minimaal 92,5% zilver bevatten. De meeste mensen kunnen dit materiaal dragen. RVS oorbellenhaakjes kunnen vrijwel altijd worden vervangen voor sterling zilveren haakjes.

Aluminium (geanodiseerd) onderdelen
Het anodiseren van aluminium geeft een oxidelaag aan het aluminium dat krassen en slijtage tegengaat. Onder andere de drakenschubben zijn gemaakt van dit materiaal.

Edelstenen
In mijn sieraden gebruik ik verschillende soorten edelstenen. Meestal verwerk ik edelsteen kralen in de designs. Iedere edelsteensoort heeft eigen materialen en eigen eigenschappen. Meer over de werking van edelstenen kun je hier lezen.

Glas & Textuurmaterialen
In de sieradencollectie worden glasstenen verwerkt, die met de hand worden voorzien van texturen en patronen. Eén van de gebruikte textuurtechnieken is de marmertechniek, waarbij met de hand door middel van vloeiende bewegingen, unieke patronen worden gemaakt. Dit is zeer kenmerkend voor de sieraden die ik maak en zie je veel terug in mijn werk.

Klei
In sommige ontwerpen maak ik gebruik van klei. Dit is een professionele polymeer klei die na afbakken zeer stevig is. Nog steeds blijven sieraden gemaakt van dit materiaal enigszins kwetsbaar. Dit zijn absoluut geen sieraden voor (kleine) kinderen en dienen met enige voorzichtigheid te worden behandeld. Laat deze sieraden niet vallen, gooi ze niet zomaar op een hoop tussen allerlei andere sieraden, enige voorzichtigheid wordt geadviseerd. bewaar ze bijvoorbeeld in een eigen zakje.

Natuurlijke materialen & Resin/Hars
In sommige sieraden gebruik ik natuurlijke materialen. Denk hierbij aan gedroogde (bloem)blaadjes, grassprietjes, bepaalde kruiden etc. Deze zijn veelal gedroogd alvorens ik ze verwerk. Verwerking geschiedt op verschillende manieren, waaronder met hars.

Lood & nikkel

De sieraden die ik maak zijn lood & nikkel veilig. Dit betekent dat er in de buitenste laag van de sieraden geen lood zit en geen of dermate weinig nikkel, dat het geen allergische reactie zou mogen geven. Bij verzilverde onderdelen zal de buitenste laag geen lood of nikkel bevinden, in het hart waar het onedele metaal zich bevindt, kan wel lood of nikkel zitten.

De Rvs/Stainless steel materialen die ik gebruik zijn van hoge kwaliteit. Of rvs 314 of rvs 316. Dit zijn de rvs soorten die het minste nikkel bevatten. Het is dermate weinig nikkel, dat je er geen last van behoort te hebben en valt daarom onder ‘lood en nikkel veilig’. Of je ertegen kunt is volledig afhankelijk van de mate van de nikkel-allergie, maar de meeste mensen kunnen deze kwaliteit rvs gewoon dragen.

Allergie advies

Het is lastig om te bepalen of iemand tegen bepaalde materialen kan. Ik kan daar helaas ook geen advies over geven. In de jaren tot nu toe heb ik zelfs weleens iemand gezien die een allergische reactie kreeg op 925 sterling zilveren onderdelen. Het beste advies luidt; probeer verschillende materialen uit en test zelf waar je wel of niet tegen kan. Disclaimer: Ik kan geen sieraden terugnemen die gedragen zijn.

Mocht je nog specifieke vragen hebben over de sieraden & de materialen. neem dan gerust contact met ons op.

Nieuwsgierig naar het huidige aanbod? Bekijk dan onze huidige collectie.


SB Designs Creations