Een magisch dagboek

Een magisch dagboek beginnen, het klinkt een beetje sprookjesachtig, maar ik zal het uitleggen. Met een magisch dagboek doel ik op een notitieboek of journal waarin je al jouw spirituele/magische ervaringen kunt opschrijven. In feite is het dus hetzelfde als een standaard dagboek, alleen dan speciaal gericht op spiritualiteit.

Waarom een magisch dagboek?

Ik kan echt niet zonder het gemak van de notitie functie van mijn telefoon, maar mijn magisch dagboek is toch een fysiek dagboek. Ik vind het fijn om, in een moment van rust, op te schrijven wat ik heb meegemaakt. Het heeft iets therapeutisch. Alleen daarom zou ik je al aanbevelen om een magisch dagboek in fysieke vorm bij te houden. Ik moet daarbij wel toegeven dat ik echt wel zo nu en dan mijn telefoon of laptop gebruik. Zeker als ik het druk heb, is het handig om even snel in mijn telefoon te noteren wat ik op een bepaalde datum heb meegemaakt. Meestal doe ik dit met steekwoorden en losse punten, die ik vervolgens op een gelegen moment uitwerk in mijn magisch dagboek.

Het is helemaal aan jezelf wat je wel of niet wilt opschrijven. Wil je alles opschrijven? Of wil je bewuster omgaan met een specifiek thema en noteer je alleen bepaalde onderwerp gerelateerde gebeurtenissen. De keuze staat je volledig vrij. Ik schrijf ook echt niet alles op. Wat ik met name opschrijf zijn gebeurtenissen of ervaringen die iets in me losmaken. Die speciaal voelen en die ik echt wil onthouden.

Een Magisch Dagboek Beginnen - Book of Shadows - Spiritualiteit - Hekserij

Tips om te beginnen met een magisch dagboek:

1. Koop een journal die bij je past of maak er zelf één.

Ik moet je bekennen, mijn eerste magische/spirituele dagboek was een blauw A5 schoolschriftje met lijntjes. Op de voorkant had ik de tekst ‘Gebeurtenissenschrift’ gekrabbeld. Ik gebruikte dezelfde soort schriftjes voor mijn schoolvakken en huiswerk, dus het kwam regelmatig voor dat ik dit ‘Gebeurtenissenschrift’ per ongeluk aanzag voor mijn schoolwerkschrift.

Als ik je daar een advies in mag geven, koop een journal/notitieboek en geen schrift. Een journal heeft meer pagina’s en het is toch wel prettig om een langere tijd hetzelfde boekje te kunnen gebruiken. Ik zou zeggen; koop een journal speciaal voor het doel van magisch dagboek. Iets wat qua gevoel en uitstraling past bij jou en dit doel. (mag ik je daarbij uitnodigen om een kijkje te nemen bij mijn illustratieve journal collectie?)

Als je in een creatieve bui bent, kun je natuurlijk ook een blanco journal kopen en deze versieren. Het is maar net wat je zelf wilt en waar je tijd voor wilt maken. Bedenk van tevoren of je liever werkt met blanco pagina’s of lijntjes. Voor een dagboek vind ik zelf lijntjes fijner, maar misschien hou jij veel meer van losse steekwoorden en kleine tekeningen en past blanco beter bij jou.

2. Wijdt je magisch dagboek in.

Dit is een persoonlijk stuk en zal ieder op zijn/haar eigen manier doen. Een magisch dagboek is heel persoonlijk, dus doe vooral wat goed voelt voor jou. Ik kan je wel wat ideeën geven:

  • Reinig je dagboek op energetisch niveau, bijvoorbeeld met wierook (zelf gebruik ik hiervoor Sandalwood wierook).
  • Gebruik de eerste pagina voor je naam, een titel en/of een mooie affirmatie/quote.
  • Doe een meditatiesessie/visualisatie sessie met je journal en het doel. Wat je bijvoorbeeld kunt doen is het journal vasthouden, en vervolgens een mediatie/visualisatie voor je zien, waarbij je jezelf visualiseert die in het journal schrijft. Dat je een veilige en vaste plek hebt om deze ervaringen kwijt te kunnen/op te schrijven. Dat je je spiritueel kan en mag ontwikkelen, en dat je jouw energie in het dagboek stopt. Het journal is van jou, hoort bij jou en gaat je helpen op je magische pad.

3. Begin met schrijven

Ben je bekend met drempelvrees? De angst om aan iets nieuws te beginnen? Ik wel! Als ik een nieuwe journal heb, vind ik het eng om eraan te beginnen, om de eerste stap te zetten. Maar om deze reis te beginnen, is die eerste stap toch echt nodig. Misschien wordt dit echt je eerste magische dagboek, misschien heb je in het verleden al pogingen gedaan of misschien was je vorige notitieboek vol. Het maakt allemaal niks uit!

Er is geen goed of fout, het is jouw dagboek, jouw verhaal. Wat je bijvoorbeeld kunt doen, om gewoon een begin te maken, is te beginnen met een intro. Probeer dit zo ongeforceerd mogelijk te doen, Wanneer je nadenkt over je spirituele ervaringen tot nu toe, wat komt er dan in je op? begin gewoon met op te schrijven wat naar boven komt. Er is maar één manier om dat dagboek te vullen, en dat is door een begin te maken.

4. Wees niet perfectionistisch

Dit punt zou eigenlijk nummer 1 moeten zijn, want het is zo belangrijk. Als je perfectionistisch bent aangelegd, bijdeze; let it go! Creativiteit, schrijfvaardigheid, plezier, het wordt gegarandeerd onderuit gehaald, wanneer je te gefocust bent op perfectie. Het is een dagboek, dat hoeft niet perfect te zijn. Een spelfout op de eerste pagina? So what? Een tekening die niet helemaal naar je zin is; jammer dan! Dit dagboek is jouw persoonlijke project en jouw persoonlijke reis. Daar hoort ook imperfectie bij.

Daarentegen is er niks mis mee als jij je pagina’s wil opleuken, dat doe ik ook. Ik vind het fijn als de energie van een pagina, past bij de gebeurtenis die ik opschrijf. Leef je uit met tekeningen, schetsen, stickers, stempels, washi tape, etc. Het is jouw feestje.

Ben je er klaar voor?

In mijn shop vind je verschillende soorten notitieboeken, zowel blanco als met lijntjes. Alle journals hebben mijn eigen illustraties op de omslag en zijn geïnspireerd door fantasy, natuur & magie  ;).

Mijn eigen ervaring

Ik hou van kinds af aan al spirituele/magische dagboeken bij. Door de jaren heen zijn er echt wel periodes geweest dat ik er minder aandacht voor had, maar over het algemeen ben ik dit altijd blijven doen. Ik schreef op wat ik zag, voelde, ervaarde, maar ook vraagstukken waar ik in mijn hoofd mee bezig was. Dingen die ik mooi vond in deze wereld, maar ook dingen waar ik bang voor was of niet begreep. Alles schreef ik op.

Ik ben dit gaan doen toen ik spirituele ervaringen kreeg, waarbij ik niet goed wist hoe ik ermee om moest gaan. Ik heb toen van verschillende kanten begeleiding gekregen en kreeg destijds het advies om een spiritueel dagboek bij te gaan houden. Als ik dan een moment had dat ik over mijn ervaringen wilde praten, kon ik mijn journal erbij pakken. Hoewel je sommige dingen wel kunt onthouden, lukt dat niet met alles. Een spiritueel dagboek is dan een mooi naslagwerk met alles wat je hebt ervaren en meegemaakt.

Vandaag de dag ziet mijn magisch dagboek er heel anders uit dan dat allereerste blauwe schoolschriftje van vroeger. En dat is helemaal oké. Er is geen goed of fout, je kunt je eigen gevoel volgen in hoe jij je magisch dagboek vorm wilt geven.


© Susanne Bot-Boer | SB Designs (Creations)