Wat is marmeren?

Marmerpapier-Techniek-Susanne-Boer-Bot-SBDesigns-2015
Papier-Marmeren-Water-Spray-Paint-Susanne-Bot-Boer-2016-SBDesigns-texturen-achtergronden-mixed-media-

In mijn werk maak ik veel gebruik van marmertexturen, maar wat is dat nu precies?

Wat is marmeren?

Marmeren verwijst naar een textuurtechniek en mijn eerste aanraking met deze techniek was op de Kinderboekenmarkt in Den Haag. Daar werd een demonstratie gegeven over het maken van marmerpapier. Met een bak gomwater en verf, kreeg je de mooiste papieren met allerlei patronen. Het gemarmerde papier kun je vervolgens gebruiken voor cadeaukaartjes, inpakpapier, naamkaartjes, briefpapier, je kunt het zo gek niet bedenken. De materialen die je voor marmeren kunt gebruiken, lopen erg uiteen. Het is ook afhankelijk van wat je wilt marmeren. Wanneer je papier wilt marmeren, heb je weer andere materialen nodig, dan wanneer je aan de slag gaat met hout of glas.

Wat mij zo erg aanspreekt aan marmertexturen, is dat je nooit van tevoren weet hoe een textuur eruit komt te zien. Je hebt enigszins invloed op de textuur, maar in de basis blijven het vrije vormen. Ik gebruik marmertexturen voor veel van mijn creaties. ik verwerk het in sieraden, maar ook in mijn illustraties. Voor mijn illustraties digitaliseer ik de texturen, die ik vervolgens als lagen verwerk in mijn illustraties.

Zelf aan de slag?

Om zelf low-key eens met deze techniek aan de slag te gaan, kun je het volgende doen. je hebt nodig:

  • 2 of meer spuitbussen spraypaint (op basis van acryl werkt prima).
  • Een bak water op kamertemperatuur.
  • Wat dikker papier (zodat het niet zo snel scheurt wanneer het in aanraking komt met water).
  • Satéprikkers of andere stokjes waarmee je vormen kunt maken.

Zorg dat je je bevindt in een goed ventilerende ruimte (het liefst buiten). Vul de bak met kamertemperatuur kraanwater. Vervolgens spuit je verschillende keren met verf in de bak. De verf zal op het water blijven drijven. Ik zou voor een eerste poging twee kleuren nemen. Aangezien spray paint snel opdroogt, moet je wel snel werken. Wanneer het water bedekt is met een mooie laag verf, kun je met een satéprikker vormen trekken. Je kunt rechte lijnen trekken, maar ook swirlies maken. Vervolgens leg je het papier over de verf heen, even zachtjes aanduwen en vervolgens haal je het papier met een vloeiende beweging eraf. Het resultaat is een onvoorspelbare marmertextuur.

Mocht je toch meer gedetailleerde marmertexturen willen maken, zoals echt patronen, dan zul je echt aan de slag moeten met gomwater of behangplaksel. Echter, dat is wel meer werk en een stuk tijdrovender. Het is maar net wat voor soort texturen je wilt maken & hoeveel tijd je eraan wilt besteden.

Nog een ander alternatief is 'kant en klaar' marmerverf. Het enige wat je dan nodig hebt is marmerverf, een bak met water en een stokje om patronen te trekken. Over het algemeen krijg je er best leuke resultaten mee. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op de lijn 'Magic Marble' of 'Easy Marble' marmerverf.

Productaanbod SB Designs Creations

Vrijwel al mijn geïllustreerde producten hebben verwerkte texturen in de illustraties, waaronder marmer texturen. De resultaten en patronen zijn iedere keer zo uniek en dat is waardoor ik echt verlieft werd op deze textuurtechniek. Helemaal voor de sieraadlijnen en producten waar ik gemarmerde glasstenen voor gebruik vind ik die uniekheid zo tof! Voor producten met gemarmerde & andere textuur glasstenen heb ik een productcategorie gemaakt, die kun je hier vinden.

Note: dit artikel laat in de basis zien wat marmeren is en geeft je handvaten voor als je deze techniek tof vindt en er zelf mee wilt experimenteren. Ik hou namelijk van kennis delen en anderen inspireren. Echter, het vinden van de juiste middelen, materialen en werkwijzen kost tijd (veel tijd) en geld! Dat is een hele investering op zichzelf. Dit artikel is alles wat ik met je kan en wil delen over marmeren en marmertechnieken. Vragen naar mijn werkwijze, materialen en ervaringen, kan ik niet beantwoorden. Mijn advies: ga experimenteren, ga proberen en keer op keer leer je nieuwe dingen :).

Wat is Marmeren-Glasstenen-Textuur technieken-SBDesignsCreations
Moondragon Maandraakje Fantasy Art SBDesigns Creations