Magische Symbolen

In mijn creaties verwerk ik graag magische en spirituele symbolen. Veel van deze symbolen hebben een Keltische en/of Heidense afkomst. Over de betekenis van sommige symbolen is veel informatie te vinden en over anderen wat minder. In dit artikel neem ik je mee in de magische wereld van symbolen en beschrijf ik mijn visie over de betekenis.


Drievoudige Maan

De drievoudige maan (triple moon) toont drie verschillende fasen van de maan; de wassende halve maan, de volle maan en de afnemende halve maan. Het is een symbool die, net als de maan, een representatie is van vrouwelijke energie. Eveneens staat het symbool voor de verschillende levensfasen van de vrouw; the maiden (jonge vrouw), the mother (volwassen vrouw/moeder) & the crown (oude vrouw).

Het is een mooi symbool voor liefhebbers van de maan die zich bewust (willen) zijn van de verschillende energieën die de verschillende maanfasen hebben. In z’n totaliteit staat dit symbool voor de cirkel van het leven van geboorte, leven en wedergeboorte.


Fairy Star | Elven Star

Het Fairy Star-symbool, ook bekend als de Septagram of Elven Star, is een esoterisch symbool dat vaak wordt geassocieerd met (moderne) hekserijtradities. Het symbool bestaat uit zeven punten die verbonden zijn door een enkele lijn, en elk van de punten is geassocieerd met een specifieke betekenis.

De betekenissen van de punten van de Fairy Star kunnen verschillen afhankelijk van de specifieke traditie of praktijk waarin het wordt gebruikt.

Een septagram wordt ook wel een Fairy Star genoemd vanwege de associaties die het heeft met feeën en andere bovennatuurlijke wezens in verschillende mythologieën en folklore. Het symbool wordt vaak gebruikt in (moderne) heksenstromingen, waar het wordt beschouwd als een beschermend symbool dat feeën en andere natuurgeesten aantrekt en positieve energie kan oproepen.

In sommige tradities wordt het symbool gebruikt als een talisman of amulet om bescherming te bieden tegen negatieve invloeden en om positieve energie en geluk aan te trekken. Het kan ook worden gebruikt als een focuspunt voor meditatie en rituelen, waarbij elk van de zeven punten wordt geassocieerd met een aspect van de natuur en de menselijke ervaring. Het doel van deze meditaties/rituelen rust dan meestal op het in balans brengen van de energieën waar de 7 punten centraal voor staan.

Dit kunnen bijvoorbeeld aspecten zijn van de menselijke ervaring zoals fysiek lichaam, emoties, intellect, intuïtie, spirituele ontwikkeling, levenskracht en harmonie. Maar je kunt het ook zoeken in de astrologie. Een invalshoek waarbij de zeven punten centraal staan voor de klassieke planeten de zon, de maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus en hun respectievelijke eigenschappen.

Al met al is het Fairy Star-symbool een beschermend symbool en een teken van verbondenheid met de natuur en de spirituele wereld.


Levensboom

De Levensboom (of Tree of Life / Kosmische Boom / Heilige Boom) is een mooie boom met stevige takken die reiken naar de lucht en met diepe wortels, die stevig verankert zitten in de grond.

De Levensboom is een symbool die in veel culturen terugkomt, waarbij het voor ieder een eigen betekenis draagt. In algemeenheid kan worden gezegd dat het een symbool is voor het leven en een connectie vormt met alles om ons heen, zichtbaar en onzichtbaar.

Het is het leven in het hier en nu en meebewegen met alle veranderingen. De seizoenen, dag en nacht, rust & stilstand en actie & groei. Het is eveneens de connectie met alles wat onzichtbaar is. Vanuit Keltische overtuigingen verwijzen de wortels naar de andere wereld, de stam naar de sterfelijke wereld en de takken de bovenwereld/hemel. De Levensboom verbindt dus ook de aardse wereld met de spirituele realms.

Al met al is het een symbool met een diepe en grootste betekenis.


Pentagram | Pentakel

Over het algemeen wordt het pentagram beschouwd als een symbool van bescherming, magie en mystiek. Het wordt vaak geassocieerd met de vijf elementen – aarde, lucht, water, vuur en geest – en wordt gebruikt als een symbool van evenwicht en harmonie tussen deze elementen. Het pentagram wordt ook geassocieerd met persoonlijke kracht, zelfbewustzijn en spiritualiteit.

In esoterische praktijken wordt het pentagram gebruikt als een magisch symbool om positieve energieën aan te trekken en negatieve energieën af te weren. Het pentakel is een pentagram dat binnen een cirkel is geplaatst. Deze cirkel symboliseert de eenheid en oneindigheid van het universum, en wordt vaak gebruikt als een beschermend symbool in magische praktijken.


Triquetra

Het triquetra-symbool, ook bekend als de triquetra-knoop, is een drievoudige knoop die vaak wordt gebruikt als een symbool van kracht, eenheid en verbondenheid. De naam "triquetra" komt uit het Latijn en betekent letterlijk "driehoekig". In de Keltische cultuur stond het symbool bekend als de "triquetra-knoop" of "triquetra-symbool". De triquetra bestaat uit drie delen die in elkaar zijn verweven, waardoor een oneindige knoop ontstaat. Dit staat voor de eeuwigheid en de cyclus van leven, dood en wedergeboorte.

De geschiedenis van de triquetra gaat terug tot de oudheid en het symbool is gevonden op vele oude artefacten uit verschillende culturen en regio's over de hele wereld. Het werd vooral geassocieerd met de Keltische cultuur en werd gebruikt als decoratief element op Keltische sieraden, munten en andere artefacten.

Het symbool werd later opgenomen in het christendom als een symbool van de Heilige Drie-eenheid, omdat de knoop drie delen heeft die elk een aspect van God vertegenwoordigen: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Het werd gebruikt op christelijke schilderijen, manuscripten en andere religieuze artefacten.

In de middeleeuwen werd de triquetra ook gebruikt in de alchemie en astrologie, waar het stond voor de elementen aarde, water en lucht.

Vandaag de dag wordt de triquetra nog steeds gebruikt als een krachtig en betekenisvol symbool in veel verschillende contexten en tradities, waaronder Wicca, paganisme en andere spirituele en mystieke praktijken. Het is een tijdloos symbool dat door de eeuwen heen veel verschillende betekenissen heeft gekregen en blijft een belangrijk symbool voor veel mensen over de hele wereld.

Affirmaties:

  • Ik ben verbonden met de kracht en eeuwigheid van het universum.
  • Ik omarm de cycli van het leven en ben één met de energie van de aarde, de hemel en de zeeën.
  • Ik laat me leiden naar eenheid, kracht en verbondenheid met mezelf en anderen.

Triskelion

De Triskelion of Triskele  is een van de oudste symbolen ter wereld, en komt voor in verschillende culturen en tijdperken, zoals de Keltische, Etruskische, Griekse, Siciliaanse, en zelfs in de pre-Columbiaanse culturen van Amerika. Het symbool werd vaak gebruikt om de cyclische aard van het leven en de natuur te vertegenwoordigen, en werd geassocieerd met de zon, de maan, en de seizoenen.

Het symbool bestaat uit drie gelijkwaardige gebogen benen of spiralen en kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Eén interpretatie is dat de drie benen staan voor de drie fasen van het leven: geboorte, leven en dood. Een andere interpretatie is dat de drie spiralen de drie elementen vuur, water en lucht vertegenwoordigen.

De triskelion kan ook worden geassocieerd met beweging en verandering, aangezien de spiralen in beweging lijken te zijn. Het symboliseert de cyclische aard van het leven en de natuur, en herinnert ons eraan dat alles voortdurend in beweging is en verandert. Verandering is de enige constante.