Analoog versus digitaal

Toen ik als kind begon met tekenen gebruikte ik altijd kleurpotloden en stiften. Met een toenemende interesse kwamen daar aquarelpotloden bij. Al snel gevolgd door Derwent Potloden, Faber Castel en Copic Markers. Wat me het meest aantrekt bij de laatste drie is het grote kleurcontrast en de mooie overloop die je ermee kunt maken. Ik ben altijd al fan van heldere kleuren die naar voren springen ten opzichte van de donkere achtergronden.

Nu ben ik al een tijdje in het bezit van een tekentablet. Digitaal tekenen, ik zag het veel om me heen, maar had er zelf geen kaas van gegeten. Sinds ik een tekentablet heb ben ik veel aan het oefenen en experimenteren met Photoshop brushes en alle mogelijkheden die je hebt (en dat zijn er veel!) Doordat er zoveel mogelijk is, ben ik het analoog werken een beetje uit het oog verloren. En dat vind ik jammer. Analoog heeft iets authentieks, iets verrassends en eigenzinnig. Een beetje vage termen misschien, maar het is toch anders dan digitaal, waarbij je bij een ontevredenheid gewoon even de ‘Control Z’ knop indrukt.

Om me niet te beperken tot digitaal, maar ook niet geheel terug te vallen op potloden en stiften, wil ik de komende tijd gaan experimenteren met andere mogelijkheden. Mijn eerste doel is om texturen te maken die ik in mijn digitaal werk kan gebruiken. Op die manier kan ik analoge elementen verwerken in een digitaal werk en dat idee staat mij wel aan.

In deze zoektocht was Google ‘my best friend’ en er zijn een aantal dingen die ik graag wil uitproberen:

Fotomanipulatie

Sirius-Textures-Blog-Foto Manipulatie Texturen

Ik ben al een tijd helemaal weg van de texturen van Sacha Duensing (Sirius-sdz op Deviantart). Een tijdje geleden zag ik een uitleg staan over hoe zij deze texturen maakt. In het kort maakt zij foto’s waarop je veel textuur kunt zien. Geroest ijzer, de muur van een huis etc. In Photoshop manipuleert ze deze door middel van veel lagen over elkaar en door te spelen met kleur. Nog niet zozeer echt analoge materialen, maar wel heel gaaf om dit een keer zelf uit te testen.

Paper Marbling

Papier Marmeren Analoge Texturen Experimenten

Een techniek die ik in theorie ken, maar nog nooit zelf heb uitgevoerd; het marmeren van papier. De resultaten worden veelal gebruikt als boekcovers of creatief cadeaupapier, maar je kunt er natuurlijk nog veel meer mee.

Alcohol inkt

Experimenten Analoge Texturen Alcohol Inkt

Alcohol inkt is een, logischerwijs, een gekleurde inkt op alcoholbasis. Er is een breed scala aan kleuren en er zijn veel verschillende technieken waarbij dit materiaal te gebruiken is. Hoog tijd om dat een keer zelf te proberen.


FANTASY & WITCHY ARTIST

Susanne Bot-Boer

Creaties & producten geïnspireerd door fantasy, natuur & alles wat magisch is. Dit is mijn persoonlijke blog als fantasy & witchy artist. Ik laat hier mijn werk zien, maar ook een kijkje achter de schermen met processen, experimenten en inspiratiebronnen. Eveneens neem ik je mee in onderwerpen die mij interesseren en/of inspireren, veelal met een vleugje spiritualiteit. Een blog met veelzijdige artikelen, maar die allemaal betrekking hebben op mij als persoon.

Susanne Bot Boer Fantasy Witchy Artist SB Designs Creations
Geplaatst in Inspiratie.