‘Nee’ Tegen AI-Gegenereerde Afbeeldingen!

Tegenhouden zal ik het niet kunnen, we leven in een wereld waar technologie steeds verder ontwikkelt. Van Chatgpt tot een situatie waarbij AI art steeds beter wordt.

Het is een systeem dat zelf niet kan creëren, het is gegenereerde art gebaseerd op alles wat mensen & artists ooit gecreëerd hebben. Een omschrijving over de stijl en wat je precies wil dat de computer voor je maakt en tadaa, daar is je afbeelding. En hoewel er nu nog veel kinderziektes inzitten (denk aan handen met vijf vingers en teveel poten bij een dier), wordt het wel steeds beter.

Er zijn al verschillende art wedstrijden geweest (ik heb dit met name in Amerika gezien), waarbij AI-Art de eerste plaats heeft gewonnen. Ik vind daar iets van. Mijn mening is best hard.

Het is art die geen ziel heeft, geen diepgang, geen menselijkheid. Wat niet betekent dat de plaatsjes niet mooi kunnen zijn, maar ik vind wel dat we moeten nadenken over wat we als mensen liever zien?

No to AI Generated Images-Blog Tegen AI Art-SB Designs Creations

Gevolgen

Ik geef je een kijkje achter de schermen. Mijn werk, handgetekende illustraties (en digitaal afgewerkt) komen steeds moeilijker naar boven in de algoritmes. Waarom? Omdat er ineens veel meer producten en art te vinden is als je zoekt op bepaalde thema’s. Plaatjes kunnen met een aantal zoekwoorden binnen een minuut worden gecreëerd. Print on demand sites, maar ook Etsy en Google afbeeldingen worden overspoeld met dergelijke ‘art’.

De titel 'Artist'

En hetgeen wat het meeste pijn doet? Sommige van die verkopers noemen zichzelf ‘Artist’. Geen penseel, potlood of stylus hebben ze vastgehad, maar ze noemen zichzelf een ‘artist’ en refereren naar hun werk als eigen ontwerp/ eigen illustraties.

Ik ben helemaal niet voor labels of om een artist/illustrator alleen die titel te geven als ze een diploma hebben. Ik heb het ook mezelf allemaal aangeleerd. Daar vind ik helemaal niks mis mee, maar waar trek je een grens? Het is geen beschermd beroep, maar kun je jezelf echt zo noemen als je zelf niets creëert met je handen?

Ik denk dat het tijd wordt, als je ergens ziet ‘eigen illustratie/ontwerp’ vraag door! (Als je het belangrijk vind om de wereld van kunstenaars & illustratoren te steunen).

Wat bedoelt iemand met die woorden? Heeft iemand echt eigen creativiteit in een product gestopt? Zelf een potlood vastgehouden en werk gecreëerd? Of enkel zoekwoorden in een algoritme gegooid.

Statement

Bij mij komt AI er niet in! Daarom zet ik hier mijn statement: mijn werk is handgetekend! Analoog en digitaal! Ik heb een potlood, kwast en stylus vast en creëer mijn eigen werk. Eigen ontwerp, eigen illustraties, betekent bij mij echt: zelf getekend, zelf ontworpen!

The Making Of De Wolfmaan Wolf illustratie Volle Maan SB Designs Creations
Tree of Life The Making Of SBDesignsCreations
The Making Of Karpers Yin Yang SB Designs Creations

Magische groet,


FANTASY & WITCHY ARTIST

Susanne Boer

Creaties & producten geïnspireerd door fantasy, natuur & alles wat magisch is. Dit is mijn persoonlijke blog als fantasy & witchy artist. Ik laat hier mijn werk zien, maar ook een kijkje achter de schermen met processen, experimenten en inspiratiebronnen. Eveneens neem ik je mee in onderwerpen die mij interesseren en/of inspireren, veelal met een vleugje spiritualiteit. Een blog met veelzijdige artikelen, maar die allemaal betrekking hebben op mij als persoon.

Susanne Bot Boer Fantasy Witchy Artist SB Designs Creations


Nieuw in de shop:

 • Groen Draakje Bloemen Fantasy Schoudertas Dragon Shoulder Bag

  Groen Draakje met Bloemen – Schoudertas Rechthoek Klein

  45.00
  Lees meer
 • Libelle Krachtdier Schoudertas Spirit of the Dragonfly Spirituele Tas

  Libelle Krachtdier – Schoudertas Vierkant Groot

  47.00
  Lees meer
 • Magie van de Vos Schoudertas Groot Messenger Bag Dieren Animals Art

  Magie van de Vos Schoudertas Rechthoek Groot

  51.50
  Lees meer
 • Magie van de Poolvos Schoudertas Groot Messenger Bag Dieren Animals Art

  Magie van de Poolvos Schoudertas Rechthoek Groot

  51.50
  Lees meer
 • Rog Ketting Krachtdier met Aventurijn Edelsteen Spiriruele Sieraden-1

  Rog Krachtdier Ketting met Aquamarijn Edelsteen Kralen

  32.50
  Lees meer
 • Heks Ketting Pentakels en Aventurijn Edelsteen Natuur Sieraden Stainless Steel-1

  Heks Ketting Pentakels met Aventurijn Edelsteen Kralen

  31.00
  Lees meer
 • Bloem Lente Ketting Floral met Aveturijn Edelsteen Groene Sieraden-1

  Lente Bloem Ketting Groen met Aventurijn Kraal

  28.50
  Lees meer
 • Levensboom Keltische Ketting Bruin met Tijgeroog Edelsteen Kralen-2

  Keltische Levensboom Ketting met Tijgeroog Edelsteen

  49.50
  Lees meer

Geplaatst in Creatief, Zakelijk.